My beloved ones

My beloved ones

Monday, January 12, 2015

Sifat Benar Vs Peraturan Kerja

Antara yang hangat diperkatakan sehari dua di laman sesawang dan dada akhbar adalah tentang hukuman buang kerja ke atas Mejar Zaidi setelah didapati bersalah membuat laporan di media tentang dakwat tak kekal dalam PRU 13.

Mengenali Mejar Zaidi sebagai waris pelajar SMAI selama banyak tahun, saya tidak terkejut dengan tindakan beraninya menyatakan perkara yang benar.  Beliau seorang yang tidak ada masalah menyatakan pandangan beliau.  Masih ingat lagi dalam banyak perjumpaan PIBG atau konsaltasi waris, banyak pendapat2 beliau yang tajam dan jujur dilontarkan untuk penambah baikan.  Beliau sendiri boleh terima pandangan orang lain.  Saya juga kagum dengam anak2 beliau yang tekun belajar dan baik akhlak.  Dua orang anak2 beliau telah tamat tingkatan 5 di SMAI.  Kedua2 mereka adalah antara barisan pimpinan pelajar SMAI.

Tindakan Mejar Zaidi mendedahkan tentang dakwat tak kekal memang mengundang pelbagai reaksi dalam masyarakat.  Dengan jawatannya dalam pasukan tentera memang tindakannya dianggap sangat berani.  Mungkin inilah susunan dalam garis kehidupan beliau, terpaksa berhadapan dengan tindakan dibuang kerja kerana didapati bersalah berpandukan kepada peraturan yang sedia ada.  Mungkin Mejar Zaidi sendiri sedar dan maklum risiko yang akan ditanggung beliau sewaktu mengambil keputusan membuat penyataan media tersebut.  Dia dengan sedar dan penuh tanggung jawab memilih untuk menyatakan tentang penipuan yang berlaku dalam PRU 13.  Tindakannya disokong oleh berjuta rakyat Malaysia sebab penipuan tentang dakwat kekal bukan perkara rahsia malah mendedahkan tentang antara penipuan dalam PRU13.  Sesiapa pun bersetuju, jika dijanjikan dakwat kekal, maka sepatutnya dakwat itu kekal dalam jangka masa yang dijanjikan.  Bila dakwat itu tak kekal, maka ada penipuan berlaku.  Mudah saja untuk faham.

Dalam banyak hal peraturan yang termaktub tidak diikut dan kita lihat banyak kelemahan berlaku dan tidakan tidak diambil untuk membetulkan keadaan.  Lihat sahaja hutan yang gondol dengan pembalakan haram.  Ada peraturan tak?? Ada!! Tapi mengapa kayu balak yang umpama raksaksa di jalan raya boleh melepasi pengawasan pihak berkuasa.  Ada pihak berkuasa kisah??  Maksud saya, betul2 kisah.  Bila berlaku banjir kerana hakisan tanah akibat penggondolan hutan, jari2 menuding kemana?  Ada tindakan????  Kemana perginya petuntukan mengurus banjir??  Ada peraturan tak dalam penggunaan peruntukan banjir?  Ada!!  Kita didedahkan dengan ketitisan berjuta2 ringgit dalam pengurusan kewangan negara.  Ada ke manusia yang ada integiriti boleh terima ketirisan seperti ini dan buat2 pekak dan buta??  Ada peraturan tak dalam kawalan kewangan negara??? Ada!!! Sudah tentu ada.  Kita yang belajar tentang perakaunan menolak ketirisan seperti itu.  Kita bertambah rasa marah bila tiada tindakan sewajarnya diambil utk membetulkan keadaan dan lebih sedih bila pembaziran terus berlaku.

Saya pernah terbaca tentang perbandingan  bola getah dan bola kristal dalam kehidupan manusia.  (maaf tak ingat penulis dan tajuk buku)  Kerjaya kita umpama bola getah.  Walaupun kita jatuh dalam kerjaya, kita boleh bangkit semula dan cuba kerjaya yang lain.  (The rubber ball bounces back).  Sedangkan integtriti dan maruah diri umpama bola kristal, bila terjatuh ia pecah berderai.  Bila seseorang membiarkan dirinya dibeli dengan dunia, harga dirinya hancur.  Saya melihat dan yakin Mejar Zaidi akan bangkit kembali dan Allah akan sediakan bagi dirinya rezeki di jalan yang lain kerana yang memberi rezeki adalah Allah azza wajalla.  Tindakan beliau yang memilih untuk melakukan amar maaruf nahi mungkar, adalah tinadakan seorang yang ada prinsip.  Biar pun mungkin ada yang kata 'padan muka' kepada beliau, saya yakin , keteguhan prinsip hidupnya tidak tergugat.  Rata2 ramai yang mendoakan untuk beliau.  Beruntunglah tuan Mejar Zaidi, didoakan makhluk di langit dan bumi.  Allah jua yang menetukan segalanya.  Hidup ini adalah medan ujian bukan medan ganjaran.

No comments:

Post a Comment