My beloved ones

My beloved ones

Sunday, March 10, 2013

Jerai Challenge

Kali kedua menawan Gunung Jerai, kali ini dgn anak2 usrah semasa Mukhaiyam Tingkatan 4 dan 5 pada 7 hingga 9 Mac 2013 melalui jalan tar bermula dari kaki gunung di Gurun..  Kali pertama dulu pada tahun 2004 bersama team Takaful , melalui jalan hutan dari kaki gunung di Yan.  Kali pertama mendaki melalui jalan hutan tentu lebih mencabar dan mengambil masa lebih kurang 5 jam 30 minit untuk sampai ke puncak.  Kali ini hampir 5 jam untuk tiba di tapak perkhemahan Hutan Lipur Sg Teroi.

Sebenarnya ummi sengaja cabar diri sendiri untuk mendaki dengan berjalan...walaupun makin lama semakin lambat mendaki kerana keletihan .  Lutut yang memang dah agak sakit sejak 3 tahun lepas , alhamdulillah dapat bertahan. Semasa turun pun macam tu.... mula2 kena teman anak usrah yang sakit kaki naik van.  Alhamdulillah Allah izin ada orang lain yang teman maka dapatlah turun dgn anak2 usrah. Mula turun dlm pukul 9.30 pagi, sampai di kaki gunung pukul 12.30 tgh.

Semasa mendaki bersama anak2 usrah banyak yang ummi belajar dpd mereka. Antara lain 
1.  Anak2 usrah amat menjaga ukhuwah sesama mereka.  Walaupun ada salah faham sesekali , alhamdulillah mereka amat matang dalam menyelesaikan masalah mereka.
2.  Sepanjang perjalanan mereka sengaja diuji dgn lapar dan dahaga. Tak boleh makan dan hanya boleh minum seteguk air dalam sela masa 1 jam.  Walaupun tiada kem komandan yang memerhati jam mereka dibolehkan minum, namun mereka amanah dalam menjalankan kewajipan, Alhamdulillah. Anak2 ummi... love u all very much.


Kesemua murabbi diwajibkan menyertai mukhaiyam ini. Ada 16 kumpulan halaqah tingkatan 4 dan 5.  Ada beberapa murabbi di kalangan ikhwah IKRAM yang tak dapat ikut serta kerana bekerja.  Tempat mereka diganti oleh 3 orang abg alumni SMAI, Wafi, Hafizudin dan Mubin. Kakak2 yang ikut pula ialah kak Nusaibah, Akrimi, Najwa dan Nurul Fatihah.  Jzkk abg2 dan kakak2 kerana dapat luangkan waktu.  Asalnya ang Ahmad ikut sekali tapi dia demam maka tak dapat ikut.
Sangat seronok dapat sama2 dgn sahabat rakan sejawatan berkampung dalam hutan.  Jujur...sangat seronok, alhamdulillah.  Makin mesra, makin kukuh ukhuwah. Ni'mat oh ni'mat.Duduk atas gunung , kami bukan duduk saja. Awal sampai akhir ikut keseluruhan program yang dirancang.  Tahniah buat boss ummi, Ust Shahrinizam, Ust Abd Rahaim dan Ust Soleh selaku kem komandan.  Walaupun ada bbp kekurangan di pihak pengurusan, namun kecekapan team sekreteriat KRSM  ini amat membantu.  Yang seronok , selain dpd program yang diatur , tentulah waktu makan.  Jzkk kpd Mlmh Norfaizah yg mmg cekap ttg pengurusan makanan.  Pendek kata, makan memang sedap walaupun ringkas saja. Alhamdulillah.


Kami juga sempat posing bergambar di celah2 keletihan dan kepadatan acara.  Jzkk pada Usamah yang sabar jd cameraman kami.  Tengoklah wajah2 kami, para murabbi yang ceria walaupun hampir semua kami tengah lenguh kaki dan letih badan.

Ada banyak lagi ibrah yang mahu ummi kongsi, insyaAllah lain kali.  Apapun alhamdulillah, syukur ya Allah atas kesempatan melakukan amal soleh ini.  Moga kami ada saham dalam membina generasi Rabbani.No comments:

Post a Comment