My beloved ones

My beloved ones

Thursday, July 7, 2011

.....bahagia bersama....

Ummi teringat beberapa orang anak2 buah ummi , gadis2 pintar lagi berakhlaq yang ambil bidang perubatan......
Gadis 1 : Ummi mana boleh macam ni...kami dahlah belajar teruk...bila exam sampai nak demam sebab teruk belajar....kerja pun lebih teruk dari bidang lain....orang lain tidur kami masih oncall. rehat pun sikit. Tu takpe lagi...yang penting kami masih istiqamah dgn kerja2 dakwah. yang tak best ni bila ikhwah tak mahu pasangan hidup mereka doktor..! Sedih ! macam kami ada buat salah....

Ummi : Yakinlah dgn ketentuan Allah...bukan semua orang sama. Yang baik untuk yang baik.... antunna amat berharga, amat penting...biarlah yang menyunting antunna yang menghargai diri antunna.....

Gadis 2 : Ummi tahu.....kawan ana , doktor juga....dah kawin dan ada baby ...dia kata..kdg2 sedih juga, balik oncall kdg2 suami masam muka. Hari tu anak dia demam tapi dia tak boleh cuti sebab hospital tak luluskan...suamilah kena ambil cuti, jaga anak. menangis dia....alhamdulillah dia jenis tabah....dia heart to heart talk dgn husband....mereka ok dah sekarang...nampak makin faham dan serasi...

Ummi : Betul...heart to heart talk memang penting...ummi pun macam tu walaupun dah lama walimah. yang penting komunikasi dua hala mesti ada...kena selalu cakap ' I love u'...bila di rumah kalau boleh beri tumpuan sepenuhnya pada suami dan anak2...especially suamilah....rumah bersih...makanan sentiasa sedia...Tak semestinya isteri buat sorang. Suami ummi rajin kemas rumah...biasanya kami buat sama2...sapu daun2 depan rumah pun sama2....lipat baju sama2...seronok...lepas tu kita sediakan juadah untuk family....berkelah di depan rumah...Yang penting nak jaga rumah tangga perlu usaha dan doa...perkataan malas tak sepatutnya ada pada diri seorang daie....

Gadis 3 : Nak buat persediaan macam mana ya ummi..? Manalah tahu...tiba2 ada orang pinang..takut tak sedia..

Ummi : Pesrsediaan yang seimbang...fizikal, mental, emosional, spiritual....jaga kesihatan, jaga ibadah, jaga akhlaq, banyak membaca tentang hal2 yang boleh menjadikan kita manusia yang lebih baik, lebih positif. pada masa yang sama skills sbg isteri dan ibu mestilah digilap....tahu masak makanan yang berkhasiat adalah asset bg sesiapa pun. Kita yang berpelajaran ni lebih lagilah kena bersedia dgn segala kemahiran....yang penting jangan MALAS....sentiasa tambah kemahiran....yang penting buat kerja dengan ikhlas...dengan penuh kasih sayang....setiap amal ikhlas ada ganjaran di sisi Allah...macam fatimah puteri Rasulullah saw...diajar oleh baginda dengan zikir berguna...setiap kerja rumah jadi medan amal soleh....kan bahagia macam tu....

Tak kurang penting ialah seni komunikasi dengan suami...lihat dia sebagai pemimpin, buah hati, kekasih, teman hidup, teman serumah, suami yang dikasihi....jadi mesti berusaha untuk saling membahagiakan. Apa saja yang buat suami happy kita mesti suka buat .....kita pun mesti beritahu dia apa yang buat kita happy...nanti perlu ada give and take...tak boleh nak fikir tentang bahagia sendiri....apa erti kita bahagia kalau pasangan kita derita....kan gitu!

Tuesday, July 5, 2011

Apa khabar anak2 ku.......

Semasa jari menaip di laman ini...seakan2 terpandang2 wajah anak2 ummi yang sudah selamat melangkah ke marhalah baitul muslim. Agaknya apa cerita mereka....mudah2an semua nya baik dan bahagia.

Pertemuan dengan beberapa sahabat yang satu masa dulu dalam halaqah tarbiyah yang sama mengundang nostalgia dan mengetuk minda. Antara mereka ada yang sudah bergelar ibu mertua, ada yang sudah bergelar opah....Biasalah memang sudah mesra dan 'ngam' sejak dulu....jarak masa tidak mengubah keakraban yang sedia ada. Alhamdulillah banyak perkongsian yang boleh dimanafaatkan. Kami pun boleh dikategorikan sebagai 'the wise moms' ....maka tindakan yang perlu dibuat wajarlah berlandaskan kebijaksanaan dan hikmah.

Perkongsian 1

Akak terima kunjungan dari sekumpulan anak muda menziarahi keluarga. Mereka ni merupakan generasi muda yang ada kesedaran Islam dan terlibat dengan kerja2 dakwah. Ada yang dah kahwin , ada yang belum. Setelah taaruf tu...bila ditanya2...keluarlah cerita....

(i) susah rupanya kahwin....lagi kalau suami isteri sibuk....nak seimbangkan kerja, keluarga...dakwah. masing2 bila balik rumah penat...tak larat nak layan satu sama lain....lama2 rasa macam hambar....takutlah kalau berterusan begini....

(ii) isteri saya tak pandai masak...kemas rumah tu sikit2 bolehlah...kalau kami saja takpe...saya pun tak kisah sangat. Masalahnya bila emak saya datang...emak bisinglah tengok rumah tak kemas.....toilet tak cukup berkilat....bila saya cakap kat isteri....mulalah dia nak merajuk.....aduh masalahlah macam ni...

(iii) isteri saya memang kerja hebat....masa kat universiti pun dia hebat akademik dan persatuan...saya ni taklah hebat macam dia. Bila dah ada anak ni kadang2...rasa pulak saya yang kena banyak uruskan hal anak dan rumah...pembantu rumah bukan senang nak dapat. terfikir juga yang negatif kadang2....tapi bila ingatkan tentang keluarga...saya sayang apa yang saya ada....

Perkongsian 2

Bila tanya2 kat anak2 yang dah nak tamat belajar dan sudah wajar melangkah ke baitul muslim....yang macam mana wanita pilihan mereka...maka inilah beberapa feedback..

(i)...saya tak mahu kahwin dengan doktor....kawan2 kata banyak cabaran bila isteri kita doktor...takpelah ada banyak pilihan....tapi kalau dah jodoh kena terimalah

(ii) ...anak akak minta carikan isteri untuk dia...dia pesan dia tak mahu isteri yang bekerja..tapi yang graduate...(wah susah juga!)...dia nak full time housewife...dia tak mahu anak2 dia nanti tidak terdidik dengan baik....

(iii) semestinya pilihan saya yang ada rupalah....sedap mata memandang....kan tak halal pandang yang di luar..jadi yang jadi isteri biarlah yang sesuai di mata dan hati....

(iv)..kahwin??...tak lagi rasanya..duit tak cukup banyak!...berapa baru ok?... tak tahulah...tapi nak beli kereta dulu...nak melancong dulu...tak puas lagilah hidup single....kahwin ni banyak tanggung jawab...

Perkongsian 3

(i)....menantu akak...bukan asset tapi liabiliti....akak yang kena uruskan makan minum ...kain baju...tak pandai masak, tak reti kemas....hari cuti lepas subuh mesti tidur....kitalah yang kena uruskan.... macam mana nak cakap pun tak tahulah....dia tu baik..tgapi masalah dia ttg urusan rumah tangga...

(ii)...menantu lelaki yang ada..pendiam sikit...tak suka sembang sangat...nampak tak berapa pandai bertukang....lampu terbakar pun tak reti nak tukar mentol...kalau datang rumah...duduk dalam bilik ja....kita naklah juga sembang2...


..........................

Baitul muslim adalah medan dakwah...Rasulullah saw sudah menunjukkan kepada kita bagaimana mengurus diri dan keluarga. Kisah hidup Rasulullah saw dan para sahabat sewajarnya dirujuk dan dijadikan panduan.

Mukaddimah perkahwinan amat penting...bermula dengan pemilihan calon pasangan hidup....proses aqad nikah....kenduri kendara...
Anak2 yang melangkah ke alam baitul juslim mestilah realistik....janganlah mengharapkan pasangan kita tiada kekurangan. manusia pasti ada kelebihan dan kekurangan...Lihat kriteria asas yang ada padanya yang telah membuatkan dia menjadi pilihan kita...tentu pada dirinya ada nilai2 yang kita hargai.

10 tahun pertama di alam perkahwinan...penuh dengan ujian...ia proses taaruf yang panjang. Apa pun ujian yang datang...janganlah terfikir langsung untuk berpisah atau bawa haluan masing2....pertahankan mahligai yang dibina....
i. bawa bincang dengan tenang dan sabar
ii. mohon petunjuk daripada Allah agar setiap tindakan dibimbing dan di berkati
iii. berterusan mendalami hal2 agama....
iv. rujuk orang2 yang boleh membantu dan memberi nasihat berguna....

bersambung......